Sulejman Veličanstveni

Page 1 of 2 1, 2  Next

Go down

Sulejman Veličanstveni

Post by Tamoo daleeko.. :D on Thu 22 Mar 2012 - 14:56Serija prati život velikog osvajača Sulejmana Veličanstvenog, njegov buran život, uspehe, pohode, intrige na dvoru i u haremu, dočaravajući epohu 16. veka i moćnog Osmanskog carstva. Sultan Sulejman je na vlast stupio kao mladić od 26 godina, dok je njegova vladavina trajala 46 godina. Bio je najznačajniji osmanski vladar koji je učestvovao u osvajačkim pohodima po Evropi, Aziji, a 1521. godine zauzeo je i Beograd.

Ipak, Sulejmanove ambicije su bile još veće, kretao se ka Austrougarskoj predstavljajući pretnju čitavoj zapadnoj Evropi. Nakon jednog od mnogobrojnih putovanja po Crnom moru, na carski brod koji je prevozio ženske robove kao poklon Sulejmanovoj palati, dospela je i Aleksandra, kćerka ukrajinskog pravoslavnog sveštenika. Devojka je kidnapovana i prodata u roblje, a Sulejman je upravo nju izabrao za svoju novu ženu. Aleksandra je tako postala Hurem. Rodila je Sulejmanu šestoro dece i zajedno sa njim vladala Osmanskim carstvom.

Serija je izazvala kontroverze u islamskom svetu, jer je Sulejman predstavljen kao nemoralan čovek, bez poštovanja prema ljudima i sklon ličnim zadovoljstvima. Brojne pritužbe gledalaca upućene zbog negativnog predstavljanja ove istorijske ličnosti nisu umanjile popularnost serije u zemljama u kojima je prikazana.
Uloge: Halit Ergenč, Nur Fetaholu, Merijem Uzerli, Nebahat Čehre
Produkcija: Turska, 2011.

Da li gledate ovu seriju???
avatar
Tamoo daleeko.. :D
Candy Girl
Candy Girl

Luda sam,ludaa
Broj poruka : 6
Godina : 20
Location : Negde u Vojvodini

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Scarlett O'hara on Thu 22 Mar 2012 - 16:40

Ne gledam.

_________________
avatar
Scarlett O'hara
Admin
Admin

Ja ću imati tebe i ti ćeš imati mene odavde pa do vječnosti, zauvijek, bez početka i bez kraja.
Broj poruka : 8922
Godina : 26
Location : tamo gdje je sve po mom....

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Daenerys Targaryen on Thu 22 Mar 2012 - 16:47

Scarlett O'hara wrote:Ne gledam.

Nit planiram.
avatar
Daenerys Targaryen
Wonderstruck
Wonderstruck

Selene.
Broj poruka : 5878
Godina : 23

http://andjella.t@gmail.com

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by His Porcelain Doll on Thu 22 Mar 2012 - 18:10

Svud Je Holivud ♥ wrote:
Scarlett O'hara wrote:Ne gledam.

Nit planiram.

apsolutno potpisujem
avatar
His Porcelain Doll
Sweet Girl
Sweet Girl

The girls, they all are like carmen.
Broj poruka : 584
Godina : 29
Location : London

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Fallen Like The Sky. on Thu 22 Mar 2012 - 19:44

Pod jedan ovakvi naslovi tipa Sukiii ne mogu da se zna, pod dva ne gledam, kad budem htela da znam nešto o Sulejmanu Veličanstvenom pročitaću knjigu, eventualno pogledati dokumentarac, a ne da gledam seriju istorijske fikcije i da na osnovu netačno iznetih informacija tripujem da zaista znam nešto o njegovom životu kao polovina gledalaca dotične serije.

_________________


avatar
Fallen Like The Sky.
Designer
Designer

Broj poruka : 11941
Godina : 26
Location : Home... but home is nowhere.

http://weheartit.com/nicky6pack

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Aurora on Thu 22 Mar 2012 - 20:14

I Agree ;)

Ne vidim razlog da se za svaku novu tursku seriju otvara nova tema -.-

Ne zasluzuju xD

_________________
avatar
Aurora
Admin
Admin

Broj poruka : 20870
Godina : 23
Location : Tamo-'vamo

http://pinkiegirlsmp3.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Polly Samson on Thu 22 Mar 2012 - 21:39

Ja sam čitala knjigu "Sultanov harem" i mislim da je slična seriji.
Ali, ne verujem da je serija toliko dobra.
Inače, ne volim turski jezik, to me najviše odbija u tim serijama.
avatar
Polly Samson
Dangerous Lady
Dangerous Lady

Mesečarka
Broj poruka : 8397
Godina : 22
Location : Proleće

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Carrie <3 on Thu 22 Mar 2012 - 21:41

Gledam,dobra je
avatar
Carrie <3
Glamour Girl
Glamour Girl

Broj poruka : 2988
Godina : 22
Location : tamo gde su jutra snena i nebo kao svila <3

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Praslin<3 on Thu 22 Mar 2012 - 21:43

Ne gledam, i stvarno mislim da ne bih mogla.

Kao što i Nicky već reče, toliko gluposti, toliko netačnih informacija. On je došao kao ''mirotvorac'' u Srbiju. Ma da,da. Da ne skrećem s teme previše, zaključak je - Nikako. :)

_________________
Dobar mi je život, al' nisam ja..
avatar
Praslin<3
Kate Beckett
Kate Beckett

I don`t wanna waste another day, stuck in the shadow of my mistakes!
Broj poruka : 7273
Godina : 21
Location : U Novom Sadu, na Dunavu..

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Hellcat on Fri 23 Mar 2012 - 0:28

ne želim
avatar
Hellcat
Cool Girl
Cool Girl

Šta?
Broj poruka : 744
Godina : 26
Location : Psycholand

http://zlivrach.deviantart.com/

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Suzana on Fri 23 Mar 2012 - 0:30

Neka hvala.

_________________


avatar
Suzana
Moderator
Moderator


Broj poruka : 6686
Godina : 20

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Emily the strange on Fri 23 Mar 2012 - 14:35Hašeki Hurem sultanija (pers. خرم, tur. Hürrem, hurem — nasmejana, radosna; isto Rokselana, Roksolona, Ruzijak ili Rosa, tj. Ruskinja; rođena možda 1500. ili 1506) bila je omiljena žena osmanlijskog sultana Sulejmana I.
Njeno pravo ime, kao i njeno detinjstvo, nisu sasvim poznati. Pretpostavlja se da se zvala Anastasija ili Aleksandra Lisovska. Bila je poreklom iz Rusije, sa teritorije današnje Ukrajine. Kao i mnoge njene zemljakinje, za kojima je u Carigradu (Istanbulu) bila velika potražnja, Rokselana je ili kao sužanj ili zato što su je roditelji prodali (što je bila česta pojava u Rusiji) odvedena kao belo roblje u Osmansko carstvo. Obično su devojke imale 6 do 13 godina kada su bile kupljene za velika domaćinstva osmanlijske više klase ili sultana. Kao bele robinje, one za razliku od svojih crnih sapatnica nisu morale da rade teške poslove, nego su obično služile kao družbenice i dvorske dame svojim gospodaricama.
Ibrahim Paša (1493 — 1536) je, iz zahvalnosti, svom prijatelju sultanu Sulejmanu I poklonio mladu Rokselanu. Ona se našla u haremu koji je obuhvatao oko 300 robinja. Rokselana, koja je imala vatrenu crvenu kosu, opisana je kao nežna, vitka, ljupka i očaravajuća. Uz to je bila veoma inteligentna i vesela, smejala se i šalila rado.
Kao i sve mlade haremske dame, ona je u početku dobijala lekcije turskog jezika i islama. Učila je čitanje i pisanje, sastavljanje nežnih ljubavnih pisama, šivenje i pletenje, pevanje, ples, sviranje jednog muzičkog instrumenata, pa i vežbanje ljupkog i gracioznog hoda. Neobično lepe i obdarene robinje, koje su imale šanse da postanu sultanove konkubine, učene su još i erotskim veštinama. Dvanaest najatraktivnijih i najtalentovanijih robinja su bile određene kao „gedikli“, to jest sultanove sobarice, koje su imale obavezu da oblače sultana, da ga kupaju i snabdevaju ukusnim jelom. Kao moguće drugarice u krevetu mogle su takođe da postanu njegove miljenice, „ikbal“. U slučaju da su ostale trudne i rodile decu svome gospodaru, dobile su počasno zvanje sultanske „konkubine“ ili „kadine“.
Rokselani nije teško palo da privuče Sulejmanovu pažnju. Uostalom, njena veselost je privlačila svakoga u haremu, zbog čega je brzo dobila nadimak „kurem“ ili „huram“, to jest nasmejana. Nije dugo potrajalo dok je postala i sultanova saputnica u krevetu. Pošto nije služila samo za seksualno zadovoljavanje i kao majka mogućih naslednika, nego se pokazala i kao dobar sagovornik i iskrena prijateljica, pa čak i kao životna saputnica, Sulejman je bio oduševljen Ibrahimovim poklonom. Sa Rokselanom je mogao da menja pesme ili da vodi političke diskusije. Rokselana je uz to bila u stanju da mu daje dobre savete i imala je razumevanja za njegove strahove koje je jedino njoj mogao da prizna. Rokselana je bila u stanju, kao njegov prijatelj Ibrahim, da svojom veselošću otera Sulejmanovu melanholiju. Sulejman je tako sve češće odlazio Rokselani i zanemarivao svoju glavnu ženu Mahidevran Gulbehar († 1580, poreklom iz Crne Gore, Albanije ili Čerkezije), koja je nosila nadimak „cvet prolećni“ i koja mu je rodila četvoro dece, od kojih je samo sin Mustafa ostao živ.
Nije dugo potrajalo i Rokselana je zatrudnela, te je 1522. rodila svog prvenca Mahometa. Tako počinje za mladu majku velika drama njenog života. Kako bi se posle sultanove smrti sprečili građanski ratovi, jer bi se njegovi sinovi krvavo borili za nasledstvo, Mehmed II († 1481) je izdao zakon po kome je svakom njegovom nasledniku dozvoljeno da, kad dobije sultanat „sa obzirom na red sveta“, ubije svoju braću. Prema tom ukazu, sa svakim novim stupanjem na presto ponavljao se isti ritual. Novi vladar bi naredio da pogube svu njegovu braću i polubraću. Sulejman II nije morao da ispuni tu obavezu, pošto je njegov otac naredio da se pogube ne samo njegova dva brata i sedmorica sinovaca, nego i Sulejmanova četvorica braće, jer je želeo da osigura nasledstvo svome sinu ljubimcu.
Oko 1523. godine Rokselana je rodila svoje drugo dete, opet jednog sina, koji je imao grbava leđa, pa kao bogalj nije mogao da polaže pravo na sultanat. Od svojih roditelja je dobio ime Giangir i opisan je kao ljubazan, veseo i lepog izgleda. Pošto je ljude gledao samo dobro, bio je voljen od svoje braće i sestara, pa i od samog svog polubrata Mustafe, kao i od svoga oca. Sulejman ga je posebno cenio zbog njegove veselosti i lepog razgovora koji je imao s njim.
Godine 1526. Rokselana je rodila treće dete, njenu jedinu kćerku Mihrima, koja je postala očeva mezimica. Mihrima je kasnije udata za Rustem Pašu, velikog vezira srpskog porekla. Rokselana je u to vreme igrala sve važniju ulogu u sultanovom životu. Sulejman je iznad svega voleo svoju drugu glavnu ženu, živahnu i veselu Rokselanu, i skoro je samo kod nje išao. Zanemario je čak i svog prijatelja Ibrahim Pašu, kojeg je 1523. postavio za velikog vezira Rumelije (tj. Balkana) i koji je bio oženjen Sulejmanovom sestrom Hatiče. Godine 1526. Sulejman ga je postavio još i za glavnog zapovednika svoje vojske u pohodu protiv Ugarske.
U to vreme sa kućnim mirom u Sulejmanovom haremu nije stajalo baš najbolje. Mletački (venecijanski) poslanik Pietro Bragadino obavestio je senat svoje republike u tajnoj depeši o jednoj gruboj raspravi između prve i druge kadine, između Mahidevran Gulbehar i Rokselane, u kojoj je prva drugoj čupala kosu i izgrebala lice. Sulejman je na to banovao svog najstarijeg sina Mustafu u Manisu za namesnika tog grada u zapadnoj Turskoj, koji je time bio dovoljno udaljen od centra moći. Njegova majka Mahidevran je shodno osmanlijskom protokolu morala da putuje s njim.
Od tada je Sulejman bio zajedno samo sa Rokselanom. Njegove druge robinje je vremenom poudavao za svoje paše. Rokselani je nastojao da ispuni sve želje i bio je spreman da je oženi, što se za nekih 130 godina nije desilo kod osmanlijskih sultana. Godine 1530. bila je raskošna svadba, o kojoj je Englez Sir Džordž Jang komentarisao: „Ove nedelje se u gradu desio jedan sasvim izvanredan događaj, koji je daleko nečuven u istoriji sultana. Veliki gospodar Sulejman je jednu robinju iz Rusije, neku Rokselanu, načinio svojom caricom, i beše bogato slavlje. Ceremonija je održana u seralju (dvoru) i veselje je prevazišlo sve do sada poznate mere. Velike ulice behu noću osvetljene i bilo je mnogo muzike, i gozbe je bilo dosta za sve ljude. Kuće su ukrašene cvećem, i svuda su donete ljuljaške u kojima ljudi satima sede na veliko svoje zadovoljstvo. U starom hipodromu je podignuta velika tribina na kojoj su mesta za caricu i njene dame ograđene zlatnom ogradom. Tu su carica i njen dvor prisustovali jednom raskošnim turniru, u kome su učestovali hrišćanski i muslimanski jahači, zatim akrobati i mađioničari, i jedna procesija divljih zveri i žirafa, čiji su dugi vratovi doskoro dodirivali samo nebo... Ljudi mnogo govore o svadbi i niko ne može da kaže šta ona u stvari znači.“
Šta je narod mislio o Rokselani?
Mletački poslanik Da Zara je pisao: „On (Sulejman) je tako voli i njoj je toliko odan, da se svi njegovi podanici čude i govore kako je ona njega opčinila. Oni je nazivaju „ziadi“ ili veštica. Zbog toga su ona i njena deca omraženi i u dvoru i u vojsci, ali niko ne sme ništa da kaže protiv nje, jer je on voli. Ja lično sam samo loše čuo o njoj i njenoj deci, dok se za prvorođenog (Mustafu) i njegovu majku (Mahidevran Gulbehar) govori samo dobro.“
Narod je, dakle, verovao da je Rokselana kroz čarobne nauke i vračanje vezala sultana za sebe. Tako je ona postala veštica i nije uspela da pridobije ljubav naroda ni kroz svoje mnoge zadužbine — među njima pet džamija, jedna kuranska škola, jedna narodna kuhinja za siromašne, jedna bolnica itd. Podanici su sa zavišću pratili veliku ljubav njihovog gospodara prema bivšoj robinji, koja mu je oko 1531. godine rodila trećeg sina i kome su dali ime Selim, koji je po izgledu najviše ličio na svoju majku. Rokselana je 1532. rodila svoje poslednje dete, lepog i drskog Bajazita.
Uticaj Rokselane na Sulejmana je sa godinama postajao sve veći. Sulejman je više puta zbog stalnih vojnih pohoda (oko 13) bio van kuće, pa je zaljubljeni bračni par preko pisama održavao tesni kontakt. Tako je Rokselana jednom pisala: „Moj gospodaru, deo moje duše, koji si sunce moje zemlje i temelj moje sreće. Kada bi znao kako zbog našeg odvajanja moja duša gori i kako se cepa i kako moja ljubav prema tebi ne poznaje dana ni noći, kao bespomoćna tone u moru čežnja...“, na šta joj je Sulejman odgovorio: „Tvojoj ljubavi sinoć sam poslao moja osećanja. Dozvoli mi da kada te samo posmatram, meni se čini tvoja lepota kao jedan noćni leptir. Moja ljubljena, ti si svetlo, a ja leptir u tvojoj ljubavi. Kao kada bi se u ružinom vrtu lepote htelo uhvatiti ptica srca, tako je i stanje jednog zaljubljenog koji bi se uhvatio u mreži ljubavi“.
Kada je jedini Sulejmanov prijatelj, Ibrahim Paša, počeo da raste preko glave svome gospodaru i svojim hvalisavanjem, svojom arogancijom i pohlepom udostojio sebe da je značajniji od samog sultana, sultan ga je 1536. dao pogubiti. Ibrahim Paša je jednom objavio: „Jeste istina da ja vladam ovim velikim carstvom... Kada bih ja hteo, mogao bih i od jednog konjušara napraviti pašu. Šta ja poželim da dam, to se daje, a ako ja nisam saglasan, to se uzima. Odluka o ratu i miru, o upotrebi državnih sredstava — sve je to u mojim rukama. Sam sultan nije bolje obučen od mene. Svoje punomoćje poverava u moje ruke...“ Ko bi tako govorio, taj ne bi oklevao da pokrene i pobunu. Ni od čega se Sulejman nije više plašio nego od jedne pobune koja bi ga mogla koštati njegov presto.
Posle smrti Ibrahim Paše, sultanu je zaista samo Rokselana ostala kao prijateljica, savetodavac i životna saputnica, kod koje je mogao da sa sebe skine svoj vladarski čin i da bude običan čovek, sa svim svojim slabostima. Godine 1541. bračni par se i prostorno približio. Jedan požar je većim delom do temelja uništio Eski Saraui, palatu harema. Rokselana je nagovorila Sulejmana da ne obnovi tu palatu, nego da njeno prebivalište podigne u njegovoj blizini. Sulejman je to odmah prihvatio i na arealu Topkapi Saraui podigao zgrade novog harema. Pošto je Sulejman u to vreme već bio kostoboljan, tu je pod pokroviteljstvom svoje žene mogao da bude brže i češće negovan i razveseljavan.
Godine 1543. umro je Mahomet, najstariji Sulejmanov i Rokselanin sin, koji je u međuvremenu postao popularan u narodu i u vojsci i koji je trebalo da nasledi svog oca. Doživeo je svega 21 godinu, a za sobom je ostavio svoju dvogodišnju kćerku. Kod Rokselane je izbio stari strah da bi Mustafa, sin nekadašnje Sulejmanove prve kadine Mahidevran Gulbehar, mogao pogubiti njena preostala tri sina. Sa mužem njene prve kćerke Mihrime, Rustem Pašom († 1561), koji je od 1539. pripadao njenoj familiji i od 1544. bio veliki vezir, Rokselana je pokušavala da svrgne potencijalnu opasnost koja je pretila njenoj deci od strane Mustafe. Koliko je to bilo tačno ili samo lažna propaganda danas se ne može kazati, no Mustafa je 1553. bio optužen da je spremao obaranje svog oca. Sulejman je svakako poverovao tim optužbama i dao je Mustafu i 11-godišnjeg Mustafinog sina, svog sopstvenog unuka, da se pogube kao veleizdajnici.
Janičari, kod kojih je Mustafa bio veoma popularan, su se zbog toga pobunili, a pobuna je bila tako opasna po Sulejmana da je Sulejman svog zeta Rustem Pašu, koji je svuda smatran figurom koja je upravljala iza kulisa, razrešio položaja velikog vezira. Nakon što se pobuna janičara uz dosta novca bila umirila, Rustem Paša je 1555. ponovo postavljen za velikog vezira. Iza svega toga, kao iza ubistva starog Sulejmanovog prijatelja Ibrahim Paše, mnogi su smatrali da je Rokselana bila vodeća snaga, što se nikako nije moglo dokazati. Sulejman je već više godina bolovao, i sa njegovom smrti Rokselana je morala da računa u svako doba. Kao borac po prirodi, ona nije mogla jednostavno da preda svoje sinove dželatima.
Godine 1553. Rokselana je izgubila svog drugog sina Giangira, koji nije mogao da preboli ubistvo svog voljenog polubrata Mustafe. Tako su Rokselani preostali samo njena kćerka Mihrima, 22-godišnji živahni pijanica Selim i 21-godišnji ambiciozni Bajazit, koji je u svemu ličio na svog oca. Tokom preostalih godina svog života Rokselana je pokušavala da smiri sve veće rivalstvo između svoja dva sina.
Pošto je Rokselana 1558. umrla, nije doživela da se ambiciozni i vlastoljubivi Bajazit u borbi protiv brata posvađao i sa ocem i na kraju podigao pobunu protiv njega. Pobuna nije uspela i Bajazit je sa svojom četvoricom sinova prebegao novembra 1559. persijskom (iranskom) caru Tahmaspu. Tahmasp ga je prvo prijatno primio, ali je na kraju ipak, zbog 400.000 zlatnika koje je dobio od Sulejmana, njega i njegove sinove predao. Sulejman ih je dao sve pogubiti.
Jedino dete koje, osim Giangira, Sulejmana nije razočaralo bila je odlučna i samopouzdana kćerka Mirham, koja je kod Sulejmana preuzela ulogu svoje majke kao savetodavac i sagovornik.
Sulejman je Rokselanu nadživeo osam godina, kada je na svom poslednjem pohodu u Ugarskoj umro 1566. godine. Posle Rokselanine smrti u Sulejmanovom životu nije bilo druge žene. Bio je veran svojoj ženi sve do smrti. Naredio je da se sahrani pored nje, u raskošnoj džamiji Sulejmanije koju je dovršio 1557. godine.
Njegov 35-godišnji sin Selim II, debeli pijanica sa naduvenim i crvenim licem, nasledio je Sulejmana kao sultan i dobio kasnije nadimak „pijandura“. Osam godina posle Sulejmanove smrti i on je umro 1574. godine, kada je opijen kiparskim vinom otišao u kupalište, tamo se sapleo i razbio glavu.


Ko se malo informisao, zna da je serija radjena na istinitim dogadjajima, tako da sumnjam da je mnogo toga izmenjeno.

To da li je u Beograd dosao kao mirotvorac, ne znam, verovatno nije, ali svaka zemlja svoje osvajace predstavlja kao moralne licnosti, kao sto i mi predstavljamo Dusana Silnog koji je ubio svog oca xD
avatar
Emily the strange
Dangerous Lady
Dangerous Lady

Broj poruka : 16457
Godina : 23

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Scarlett O'hara on Fri 23 Mar 2012 - 15:58

To da li je u Beograd dosao kao mirotvorac, ne znam, verovatno nije, ali svaka zemlja svoje osvajace predstavlja kao moralne licnosti, kao sto i mi predstavljamo Dusana Silnog koji je ubio svog oca xD
Dušan Silni upravo zbog toga, nije postao svetac kao svi drugi srpski kraljevi. :)
Umjesto što snimamo razne serije bazirane na Mirjaminim knjigama, pametnije bi bilo da snime neku seriju o Dušanu, čovjeku od koga je strepila Vizantija i mnoge druge države. :)
S obzirom da volim da gledam serije/ filmove,a i da čitam knjige bazirane na istorijskim činjenicama, možda bi mi se ova serija i dopala. Ali ponovo mislim da je čista sapunica.

_________________
avatar
Scarlett O'hara
Admin
Admin

Ja ću imati tebe i ti ćeš imati mene odavde pa do vječnosti, zauvijek, bez početka i bez kraja.
Broj poruka : 8922
Godina : 26
Location : tamo gdje je sve po mom....

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Emily the strange on Fri 23 Mar 2012 - 16:25

Znam da jedini iz dinastije Nemanjica nije postao svetac, ali to ne menja cinjenicu da ga Srpski narod velica i slavi, kao sto Turci rade za Sulejmana. Nemojte da pomislite da sam na strani Turaka, daleko od toga, samo kazem da kad bi mi snimili seriju o Dusanu sigurno ga ne bi predstavljali kao coveka koji je klao neduzne ljude, vec kao pravednog vladara.
A ova serija je vise fokusirana na desavanja na sultanovom dvoru, tako da na neki nacin i jeste sapunjara, ali nije beskorisno pogledati jer je velika vecina dogadjaja istinita :)
avatar
Emily the strange
Dangerous Lady
Dangerous Lady

Broj poruka : 16457
Godina : 23

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Aurora on Sat 24 Mar 2012 - 1:13

Smatram da to sto se povremeno pominje neki istinit dogadjaj koji im daje osnovu za sapunicu nece pomoci da se nesto nauci o turskoj kulturi i turskom narodu kao i o njihovoj istoriji jer ovo nije istorijska serija i dokumentarac vec sapunica.

A to ko je koga ubijao, svi su se oni medjusobno klali xD

_________________
avatar
Aurora
Admin
Admin

Broj poruka : 20870
Godina : 23
Location : Tamo-'vamo

http://pinkiegirlsmp3.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Dia.♥ on Sun 25 Mar 2012 - 15:49

Vera- Baš ti hvala na ovom tekstu. :D

Gledam seriju, dobra mi je. Taman bude negde oko moje večere ili kada se vraćam iz škole.Kakva je knjiga? :)
avatar
Dia.♥
Modern Lady
Modern Lady

Ii da se ljubimoo. :)
Broj poruka : 6099
Godina : 21

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Beautiful Dangerous on Sun 25 Mar 2012 - 16:07

Ja je pogledam kad uhvatim,nekad mi je zanimljiva,a nekad smara pa promenim xD
Inace,ne gledam zbog istorije ili slicnog,ako me zanima,procitacu negde,ali mislim da serija nije tako losa. :)
avatar
Beautiful Dangerous
Chocolate Babe
Chocolate Babe

Broj poruka : 5122
Godina : 23

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Emily the strange on Sun 25 Mar 2012 - 20:04

Dia.♥ wrote:Vera- Baš ti hvala na ovom tekstu. :D

Gledam seriju, dobra mi je. Taman bude negde oko moje večere ili kada se vraćam iz škole.Kakva je knjiga? :)

Nema na cemu :)
Drago mi je da nisam jedina kojoj se svidja serija :D
avatar
Emily the strange
Dangerous Lady
Dangerous Lady

Broj poruka : 16457
Godina : 23

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Dream...<3 on Thu 29 Mar 2012 - 23:02

Ah..pratim... i bas je onako serija nije losa...nisu ni kostimi ..samo kad su scene kad ubijaju ljude tamo...isti covek samo u drugim "pozama" ako moze tako da se kaze.. hahah inace,ako nastavnim da gledam naucicu turski jezik oca mi rodjenog hahahah! xDD
avatar
Dream...<3
Banned
Banned

Broj poruka : 50
Godina : 20

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Sirenna * on Mon 21 May 2012 - 14:59

Scarlett O'hara wrote:Ne gledam.

Ni ja..
avatar
Sirenna *
Powerful Girl
Powerful Girl

Broj poruka : 3233
Godina : 21
Location : Tri metra iznad neba. ^_^ <3

http://www.facebook.com/profile.php?id=100003835081170&ref=t

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Angie:) on Mon 21 May 2012 - 17:14

Ne podnosim ovu seriju.
avatar
Angie:)
Modern Lady
Modern Lady


Broj poruka : 5719
Godina : 21

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Aurora on Wed 11 Jul 2012 - 23:01

Odgledala sam neku epizodu kad sam bila kod nekog ili tako nesto O.o .
Ne svidja mi se, ono je radjeno za evropsko trziste a ne tursko tako da su one glumice bukvalno gole za vreme u kojem se radnja desava i odnosi izmedju muskaraca i zena nikako nisu bili tako lepi i divni.

uostalom, u toj epizodi nisam nista naucila o istoriji ili turskoj kulturi vec ko je koga ogovarao i ko je kome podmetnuo nesto xD

_________________
avatar
Aurora
Admin
Admin

Broj poruka : 20870
Godina : 23
Location : Tamo-'vamo

http://pinkiegirlsmp3.blogspot.com/

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by MoonGirl on Thu 12 Jul 2012 - 0:49

To da je serija istorijska, ili to da je rađena po romabnu je samo izgovor, ili je bar to moje mišljenje :3
avatar
MoonGirl
Powerful Girl
Powerful Girl

bič pliz
Broj poruka : 3319
Godina : 24

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Euphoria on Thu 12 Jul 2012 - 11:16

Niti sam gledala, niti planiram da gledam, kao sto je vec neko i napisao :d
avatar
Euphoria
Cool Girl
Cool Girl

Broj poruka : 614
Godina : 22
Location : The Burrow

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Samantha Jones on Thu 12 Jul 2012 - 12:32

Ne gledam turske serije, mislim ljudi pricaju kako treba da mrzimo turke zato sto smo bili pod njima 500 godina a sad uzivaju odjednom u turcima, turkinjama, turskom jeziku, ma daj.....
avatar
Samantha Jones
Candy Girl
Candy Girl

Broj poruka : 107
Godina : 21

Back to top Go down

Re: Sulejman Veličanstveni

Post by Sponsored content


Sponsored content


Back to top Go down

Page 1 of 2 1, 2  Next

Back to top

- Similar topics

 
Permissions in this forum:
You cannot reply to topics in this forum